stefan

Stefan vill att alla ska kunna spela golf

Torekovs golfklubb startade 1924, vilket gör den till Sveriges fjärde äldsta. Därmed firar klubben sin nittioårsdag under 2014. Stefan Condé berättar om hans syn på golf och varför det är en sport för alla.

–Jag växte upp i Torekov och ingen annan i min familj var speciellt intresserad av golf.

Kompisen Niklas började spela och han och hans föräldrar Mona och Conny Magnusson tog med Stefan till golfbanan.

–Jag tyckte det såg kul ut och kände att det här vill jag prova, säger Stefan och ler åt minnet.

Spelet gick väldigt bra och snart arbetade Stefan som pro – golfinstruktör – i Torekov.

–1993 fick jag frågan om jag ville ta över golfshoppen från Gösta Hall, och jag tvekade inte, säger Stefan.

På väggarna i shoppen hänger en rad äldre klubbor från svunnen tid. Eller?

–Det där är hickoryklubbor, säger Stefan och lyser upp.

Innan moderna material som stål eller titan användes för att tillverka golfklubbor, gjordes de av järn och träslaget hickory. Hickory kallas också amerikansk valnöt, och har används för att göra trumpinnar, skidor och tennisracket – bland annat. Och så golfklubbor.

En äkta hickoryklubba ska ha ett klubbhuvud som är tillverkat före 1935, vilket ju passar in med Torekovs golfbanas ålder. 2002 stod klubben värd för svenska mästerskapet i Hickorygolf, och Stefan kom på tredje plats. Året därpå vann Stefan tävlingen, och dessutom kom han trea i skotska Hickorymästerskapen.

–När man spelar Hickorygolf går man hela vägen – man har äppelknyckarbyxor, skjorta och slips, berättar Stefan.

För att hålla traditionen levande spelar han hickory ett par gånger i veckan. Flera hickorytävlingar hålls också, framförallt vår och höst.

–Vi samarbetar med Båstad Golfklubb och deras Hickorykommitté, även om dom har svårt att svälja det faktum att dom startade sin klubb sex år efter Torekov, berättar Stefan med ett brett leende.

Att spela hickorygolf visar också att man inte måste ha den modernaste utrustningen, de dyraste klubborna och märkeskläderna för att spela golf.

–Om det är någonting jag vill jobba för, så är det att släppa in alla i golfens värld, säger Stefan och blir allvarlig.

–Barn och ungdomar med olika förutsättningar ska alla kunna spela, säger han med eftertryck. Golf är ett sällskapsspel och man måste inte vara en viss typ för att spela.

För att presentera golf för ungdomar har man inlett ett samarbete med Torekovs IK och Torekovs båt och segelklubb, där man bland annat håller i en av Sandlyckeskolans idrottsdagar, där barnen ska få prova på golf.

–Alla är välkomna att spela golf, speciellt ungdomar, avslutar Stefan.

www.togk.se