Räddningstjänsten

Räddningstjänsten – i ständig beredskap

Om det brinner i Torekov och någon ringer 112, så kommer troligen en golfbaneskötare, en snickare och en lantbrukare för att släcka. I Torekov består nämligen räddningstjänsten av det som kallas deltidsbrandmän.

Patrik Svensson är en av dessa personer, som dygnet runt är beredd att hjälpa till när det händer något.

– Jag går med en personsökare på mig hela tiden. När larmet går, så ska jag ta mig till stationen, ta på mig skyddskläder och hoppa in i brandbilen. Bilen måste lämna stationen inom fem minuter från det att larmet går. Det ställer speciella krav på den som vill vara deltidsbrandman. Förutom att man inte kan lämna Torekov under sin jourvecka, så är det ju andra saker som måste planeras.

–När jag började i räddningstjänsten här i Torekov 1996, så hade vi en nyfödd dotter. Då var jag ju hela tiden tvungen att se till så att jag snabbt kunde släppa allt och rusa, säger Patrik.

För att bli deltidsbrandman, så får man samma utbildning som de som är brandmän på heltid. Både på mindre internutbildningar och längre kurser arrangerade av MSB, Myndigheten för Samhällskydd och beredskap, på Revinge.

–Förra veckan hade vi till exempel en övning, som kallas kall rökdykning och varje vecka har vi materialgenomgång, säger Patrik. Ett jourpass börjar på måndag klockan 06.00 på morgonen och slutar 06.00 nästa måndag morgon, sedan är det tre veckor utan jour. Men, det är ofta inga problem att byta med någon annan i några timmar, om man skulle behöva köra till Båstad, till exempel.

Patrik, som är egen företagare med kontor i Båstad är beroende av att just detta fungerar.

–Under jourveckan tänker man lite speciellt, berättar Patrik. Man tänker på hur man placerar kläderna, när man går och lägger sig på kvällen. Bilnyckeln måste ligga på rätt ställe och man ser till att parkera bilen på ett lämpligt sätt. Men, det gäller att köra förståndigt även om larmet går.

–Det är bättre att komma fram lite senare än inte alls, säger Patrik allvarligt.

Torekovsstationen hade 73 larm förra året och det är en markant ökning från när Patrik började 1996. Då var det ungefär 35 om året. En av anledningarna till ökningen är att Räddningstjänsten numera åker på något som kallas IVPA-larm. I Väntan På Ambulans. När ledningscentralen ser att det riskerar att ta mer än 15 minuter innan en ambulans når fram till någon som ringt 112, då larmas Räddningstjänsten. Det kan röra sig om att lägga ett tryckförband eller hjärt-lungräddning.

Det är inte så stor skillnad på sommaren och övrig tid, tycker Patrik.

–Visst, det kan vara lite bökigare att ta sig fram snabbt i Torekov en solig sommardag. Och sommartid händer det att folk parkerar sina bilar framför stationen, kanske när man ska handla sin frukostfralla, vilket man naturligtvis inte ska göra.

Till sist undrar man om Patrik har några tips till läsarna.

–Det är naturligtvis det vanliga: ha brandvarnare hemma, och gärna minst en brandsläckare. –Och kör försiktigt!