tbsk

Seglarskola & samlingspunkt

Att Torekov är en unik plats understryker Claes-Arvid Malmberg flera gånger. Torekovs placering här ute på Bjärehalvöns spets gör att det hela tiden skiftar, både vind och våg ändrar sig ständigt.

–Det är en härlig utmaning för en seglare, säger Claes-Arvid och berättar vidare om TBSKs stora utbud.

–Vi har aktiviteter från det att man är sex år och sedan hela vägen upp till kurser för vuxna. De yngsta börjar i något som kallas för båtlekis, där man får lära sig grunderna i segling, tillsammans med sjövett – att hantera havet och båten. Sedan går man vidare och får lära sig segla med hjälp av optimistjollar. Alla kurser avslutas med tårtkalas.

Optimistjollen togs fram i slutet av 1940-talet, då man ville konstruera en jolle för barn. Sedan dess har dess popularitet vuxit och i dag räknar man med att det finns ungefär 300 000 optimistjollar i välden, varav över 24 000 registrerats i Sverige. Är du medlem i TBSK går det bra att låna en optimistjolle – under förutsättning att seglarskolan inte ska använda dem. Seglarskolan på TBSK börjar efter midsommar och håller på till i början på augusti.

–Men, vi skulle naturligtvis gärna se att säsongen var längre, säger Claes-Arvid.

För den som vill fortsätta utvecklas finns andra båtar. C55 är en båt på 5,5 meter och som har två mans besättning och Vision-båten är något kortare, men även den avsedd för två. Både C55 och Vision går att hyra, för den som vill segla på egen hand. Claes-Arvid ser att klubbstugan ofta är en samlingspunkt. Här ordnas grillkvällar och är det dåligt väder, så kan man hålla delar av kursverksamheten under tak.

–Vi har många duktiga ungdomsledare, som inte bara är bra instruktörer utan också skapar en härlig gemenskap, säger Claes-Arvid. Förutom barn- ungdoms- och vuxenkurserna ordnar TBSK också tävlingar för stora båtar. Håll kontakt med klubben, antingen direkt eller via webbsidan för aktuell information.

www.tbsk.se