Warmbadhuset

Warmbadhusets lugn

När man kliver in i Warmbadhuset omsluts man av ett lugn. Det knakar försiktigt i väggarna när vinden sliter lite runt knutarna, men en vilsam känsla infinner sig. Inga vinklar här inne är riktigt räta, golvet lutar något och de rustika väggarna är charmigt ojämna.
Charlotte välkomnar och berättar lite om husets historia.

1876 fanns det en strävan att etablera Torekov som en badort. Man beslutade därför att bygga ett hus ämnat för varma bad.
Sjökapten Ferdinand Wulff lånade ut pengar och 14 maj 1877 bildades bolaget Torekovs Warm- och Kallbadhus AB och i bolagsordningen angavs bland annat Bolaget har för ändamål att i Torekov uppföra ett Warm- och ett Kallbadhus för tillhandahållande af olika slag af bad mot afgifter som af bolagets styrelse bestämmas.
De första gästerna hälsades välkomna vid midsommar samma år.

I slutet av 1980-talet var verksamheten i Warmbadhuset inskränkt till sjukgymnastik en dag i veckan. 1990 pluggade Charlotte till massageterapeut i Stockholm. Hon jobbade extra på det exklusiva Sturebadet och blev överraskad när hon fick frågan om hon ville utföra massage en torsdag i augusti – i ett ställe som hette Torekov.
Det hela gav mersmak och redan nästa sommar var Charlotte tillbaka och välkomnade gäster från midsommar till en bit in i augusti. När sommaren var över hade hennes engagemang uppmärksammats och Charlotte fick frågan om hon ville driva hela Warmbadhuset.
Under några år arbetade Charlotte, hjälpt av sin man Lars, med att försöka förlänga Warmbadhusets säsong.
Vi insåg dock snart att byggnaden var i stort behov av renovering. Ventilationen var till exempel obefintlig, så när vi hällde upp ett varmbad fylldes snart hela huset av ånga, så vi såg inte handen framför oss, berättar Charlotte.
Frågan var dock hur det skulle finansieras.
Märkligt nog diskuterade jag det, samtidigt som jag masserade en kund, minns Charlotte och ler.
Kunden sa genast att hon kunde hjälpa till med ekonomin och jag var överväldigad.
1997 genomgick så Warmbadhuset en omfattande renovering. Alla brädor togs ner och tvättades rena, för att sedan sättas upp igen. Några brädor var dock i så dåligt skick att det var nödvändigt att bytaa ut dem. En skorsten togs ner och skapade möjlighet att sätta i fönster i den västra väggen, med utsikt över havet.

Warmbadhuset
Warmbadhuset
Dock var det noga att huset inte fick ändras för drastiskt, eftersom det är K-märkt. Jag skulle gärna ha sett ett större fönster, säger Charlotte.
Tänk att sitta här efter ett tångbad och kunna se hela den fantastiska utsikten!
Nu samarbetar Warmbadhuset med hotell Hovs Hallar, Hotell Kattegat, Ramsjögård Hotell och restaurang Stollaby för att kunna erbjuda gäster olika paket med mat och boende – och spa!
Under högsäsong arbetar mellan sex och åtta personer i Warmbadhuset och numera håller man bara stängt ungefär två och en halv vecka om året.
I framtiden ser Charlotte gärna att man kan bredda verksamheten ännu mer.
– Jag vill gärna arrangera kurser och föreläsningar i yoga och massage, till exempel. Jag har massor av idéer säger hon och ler stort.

Artikeln först publicerad i Torekovsguiden 2013