Chips, vodka och potatis

Håkan Paulsson är lite förvånad över uppståndelsen. Han verkar tycka att det inte är så märkvärdigt att odla potatis. Men, när vi börjar tala så berättar han med viss stolthet om kvaité och teknik, som ska göra just hans potatis till den bästa.
Oavsett var du bor i Sverige, så är chansen stor att det är just Håkans potatis du äter.

-Årets första färskpotatis i Sverige kommer härifrån Bjäre. Jag levererar till hela landet, säger han.
Fram till midsommar ligger bjäreodlarna i täten, sedan hinner resten av odlarna i kapp.
Vill man prova just Håkans potatis, kan man äta på någon av krogarna i Torekov.
-Jag leverar till Stollarby krog i Påarp, Hazienda och Hamnkrogen i Torekov, till exempel, berättar Håkan.

Bjärechips
Bjärechips
Matpotatisen skördas ända fram i augusti, september. Men några sorter kan tar upp ytterligare någon månad, men då är det inte för att ätas tillsammans med sill och nubbe, utan för att bli vodka eller chips!
Karlsson’s new vodka tillverkas i Finland och i Åkers Styckebruk, men planer på att flytta tillverkningen till Bjäre är i full gång. Och genom Bjäre hembygd skapas Bjärechips. 2012 räknar man med att sälja inte mindre än 500 000 påsar chips.
Tidigare odlade Håkan andra grödor på sina åkrar, och hade också djur på gården, men inte längre.
-Nu fokuserar jag helt på potatisen, säger Håkan, men berättar om ett projekt som pågår på en liten del av hans mark.
Det är en privatperson i samarbete med lantbriksuniversitetet i Alnarp som gör ett försök att odla druvor. Det finns ett par ryska vinbuskar som tål en sträng vinter, men de druvorna är inte så goda. Nu görs därför ett försök med sydeuropeiska sorter, som kanske även kan producera vin från Bjäre.
Karlssons Gold
Karlssons Gold
Även om att odla potatis borde uppta all Håkans tid, driver han även vinterförvaring. I samarbete med Torekov Båt & motor och Torekov Marin erbjuder han förvaring året om. Här kan intresserade förvara sina ägodelar, stort som smått.
Håkan blickar ut över de närmsta åkrarana och berättar om sorter och hur länge de olika sorterna växt. Sedan nämner han, som i förbigående, att nästa vecka ska han vara med ett nytt reportage. Då kommer nämligen New York Times i dagarna tre, för att skriva om Håkas potatis, vodka och vår vackra halvö!

Artikeln först publicerad i Torekovsguiden 2012